Firmă.ro
Cartofii: Beneficii pentru sanatate si nutritie
Continutul nutritional al cartofilor poate varia in functie de soi si de modul in care sunt pregatiti
Cartofii sunt o leguma versatila si un aliment de baza in multe gospodarii. Acestia cresc pe radacinile plantei Solanum tuberosum. Cartofii sunt relativ ieftini, usor de cultivat si plini de substante nutritive.
Contin multi nutrienti
Cartofii sunt o sursa excelenta de multe vitamine si minerale. Un cartof copt mediu (173 grame), inclusiv coaja, ofera:
- calorii: 161;
- grasimi: 0,2 grame;
- proteine: 4,3 grame;
- glucide: 36,6 grame;
- fibra: 3,8 grame;
- Vitamina C;
- Vitamina B6;
- Potasiu;
- Mangan;
- Magneziu;
- Fosfor;
- Niacina;
- Folat.
Continutul nutritional al cartofilor poate varia in functie de soi si de modul in care sunt pregatiti. De exemplu, prajirea cartofilor adauga mai multe calorii si grasimi decat coacerea acestora.
De asemenea, pielea cartofilor contine o cantitate mare de vitamine si minerale. Decojirea cartofilor poate reduce semnificativ continutul lor nutritional.
Contin antioxidanti
Cartofii sunt bogati in compusi precum flavonoizi, carotenoizi si acizi fenolici. Acesti compusi actioneaza ca antioxidanti in organism prin neutralizarea moleculelor potential daunatoare cunoscute sub numele de radicali liberi. Cand radicalii liberi se acumuleaza, pot creste riscul de boli cronice, cum ar fi bolile de inima, diabetul si cancerul.
De exemplu, intr-un studiu s-a constatat ca antioxidantii prezenti in cartofi pot suprima cresterea celulelor canceroase la ficat si colon.
Cartofii colorati, cum ar fi cartofii mov, pot avea de trei pana la patru ori mai multi antioxidanti decat cartofii albi. Acest lucru ii face mai eficienti la neutralizarea radicalilor liberi.
Poate imbunatati controlul glicemiei
Cartofii contin un tip special de amidon cunoscut sub numele de amidon rezistent. Acest amidon nu este descompus si complet absorbit de corp. In schimb, ajunge la intestinul gros, unde devine o sursa de nutrienti pentru bacteriile benefice din intestin.
Cercetarile au legat amidonul rezistent de multe beneficii pentru sanatate, inclusiv reducerea rezistentei la insulina care, la randul sau, imbunatateste controlul glicemiei.
Intr-un studiu pe animale, soarecii hraniti cu amidon rezistent au prezentat rezistenta redusa la insulina.
Interesant este ca se poate creste continutul de amidon rezistent al cartofilor. Pentru a face acest lucru, se tin cartofii fierti la frigider peste noapte si trebuie consumati.