Firmă.ro
Caracteristicile nou-nascutului
Anumite caracteristici ale nou-nascutului pot surprinde uneori parintii. Acestia vor sa se asigure ca bebelusii lor sunt in regula. La ce ar trebui sa fie atenti atunci cand se naste copilul?
Anumite caracteristici ale nou-nascutului pot surprinde uneori parintii. Acestia vor sa se asigure ca bebelusii lor sunt in regula. La ce ar trebui sa fie atenti atunci cand se naste copilul?
- Care este greutatea normala a unui nou-nascut?
Daca este nascut la termen dupa 37 pana la 42 de saptamani de sarcina, un bebelus cantareste 2,5 kg – 4,3 kg. In ceea ce priveste dimensiunea, aceasta masoara de obicei intre 45 si 55 cm.
In primele zile de viata, un nou-nascut poate pierde aproximativ 10% din greutatea pe care a avut-o la nastere. Aceasta situatie este destul de normala. Isi va recastiga greutatea la nastere in 10 pana la 14 zile. In medie, el ar trebui sa castige 140g pana la 250g pe saptamana in primele sale 3 luni de viata.
In aceasta perioada, va avea cresteri. Pana la varsta de 4 sau 5 luni, isi poate dubla greutatea fata de cea de la nastere. La 1 an, greutatea de la nastere se va tripla.
Daca bebelusul s-a nascut prematur, inainte de a 37- a saptamana de sarcina, acesta ar putea avea o greutate si o dimensiune mai mica decat alti nou-nascuti. Rata sa de crestere poate fi, de asemenea, mai lenta la inceput.
- Capul nou-nascutului
Capul unui bebelus este destul de greu si trebuie bine sustinut. Muschii, tendoanele si nervii din zona gatului sunt foarte fragili. Prin urmare, ar trebui sa i se sustina intotdeauna capul pentru a evita ranirea acestuia.
Daca acesta a fost deformat putin din cauza presiunii asupra craniului sau in timpul nasterii, acesta va reveni la forma sa in cateva saptamani. Oasele craniului sau nu sunt inca fuzionate intre ele. Acestea sunt conectate prin doua membrane care se numesc fontanele. Una este in forma de diamant si este situata in partea de sus a capului, iar cealalta, in forma de triunghi, este situata in partea din spate a capului. Aceste parti ale capului trebuie atinse cu delicatete.
- Culoarea ochilor la nastere
Nou-nascutii tind sa aiba ochii albastri-cenusii atunci cand se nasc, in timp ce alti copii cu ten mai intunecat au ochii mai inchisi. Culoarea lor nu este insa definitiva inainte de varsta de 3 luni, uneori chiar 1 an.