Firmă.ro
Carti al caror plot prezinta un univers distopic
Desi a fost publicata in 1949, actiunea acestei lucrari celebre, este plasata in 1984
Fie ca sunt carti SF despre androizi care domina lumea sau povesti de fictiune speculativa care nu sunt atat de departe de viata reala, romanele distopice nu se demodeaza niciodata.
De la serii de larga popularitate, pana la opere aclamate de critici, comentariile sociale ale acestor povesti se adreseaza cititorilor, intr-o maniera aparte, facandu-si adesea loc pe lista celor mai bune carti din toate timpurile. Iata cateva carti extraordinare, ce fac parte din aceasta categorie:
-
1984, de George Orwell
Desi a fost publicata in 1949, actiunea acestei lucrari celebre, este plasata in 1984. Universul creat de Orwell prevede trei natiuni de dimensiune continentala, dintre care cel putin una este supravegheata de un guvern omniprezent si vigilent.
Un simplu muncitor, ce face parte din aceasta natiune se trezeste sa puna sub semnul intrebarii aspecte legate de sistemul totalitar si efortul acestuia de a sterge gandurile si emotiile individuale, pornind in curand o cautare a altor persoane, cu care ar putea fi pe aceeasi lungime de unda.
-
Povestea slujitoarei, de Margaret Atwood
In aceasta lume futurista — cartea a fost publicata in 1985 despre viitorul apropiat — America intra sub conducerea unei secte religioase, iar ordinea tarii este impinsa cu cateva secole inapoi.
Femeile sunt domesticite si subordonate barbatilor, chiar daca degradarea mediului si impactul acesteia asupra fertilitatii inseamna ca femeile fertile sunt pretioase si dorite, precum niste simple bucati de carne. In mijlocul tuturor slujitoarelor, se afla Offred, o tanara care este fortata sa aiba copii pentru barbatii din clasa conducatoare.
-
Minunata lume noua, de Aldous Huxley
In aceasta scriere clasica, cu univers distopic, guvernul de stat mondial din anul 2540 d.Hr. controleaza populatia, nu prin influentarea propriilor credinte, ci coplesindu-i cu o stare, aparent falsa, de fericire. De acum inainte, ”Minunata lume noua”, a lui Huxley introduce cititorii intr-un taram aparent perfect, cu cetateni modificati genetic, fara griji si bine hraniti.
Alte mentiuni onorabile: Eseu despre orbire, de José Saramago; Portocala mecanica, de Anthony Burgess; The Children of Men, de P.D. James; The Drowned World, de J.G. Ballard si Noi, de Yevgeny Zamyatin.