Firmă.ro
Diabetul la pisici
Ingrijirea unui animal diabetic este foarte dificila, dar urmarea tratamentului si monitorizarea dietei sunt esentiale pentru sanatatea si supravietuirea acestuia.
Adesea se vorbeste despre diabet la oameni, dar exista aceasta afectiune si la pisici. Diabetul este o crestere a nivelului de glucoza din sange din cauza lipsei de insulina sau a unui raspuns slab al organismului la insulina. Poate fi intalnit la toate pisicile, dar afecteaza in principal pisicile mai in varsta si motanii castrati supraponderali.
- Semne clinice
Exista o crestere a consumului de apa si a cantitatii de urina emisa de pisica. O crestere a poftei de mancare adesea asociata cu pierderea in greutate (in special la pisicile obeze). Nivelul de activitate al acestor pisici scade. In plus, infectiile tractului urinar (cistita) sunt apoi mai frecvente.
- Diagnostic
Diagnosticul este pus de medicul veterinar printr-un test de urina si un test de sange. Nivelul de glucoza va fi crescut. Medicul veterinar va verifica si alti parametri pentru a cauta orice patologie asociata (probleme hormonale).
- Tratament
Consta in injectarea de insulina veterinara. Durata activitatii acestei molecule este de 10 ore, prin urmare, este adesea necesara efectuarea a 2 injectii pe zi. Tratamentul este foarte restrictiv deoarece uitarea unei zile poate avea repercusiuni puternice.
Veterinarul ajusteaza mai intai doza necesara animalului, care poate dura cateva zile. Injectiile se fac subcutanat cu un ac foarte fin.
Este esential sa se adapteze dieta pisicii. Are nevoie de o dieta bogata in proteine de inalta calitate, usor de digerat si saraca in grasimi si zaharuri. Gestionarea pisicilor supraponderale este foarte importanta si dieta trebuie urmata cu atentie.
Daca tratamentul nu este bine urmat, pisica risca sa faca coma diabetica, ceea ce duce la moartea animalului daca nu se administreaza niciun tratament.
Monitorizarea tratamentului este foarte importanta, iar medicul veterinar va prescrie periodic teste de sange succesive pentru a stabili curbele zaharului din sange (nivelul glicemiei) si, astfel, pentru a controla dozele, administrarea corecta a insulinei.
Ingrijirea unui animal diabetic este foarte dificila, dar urmarea tratamentului si monitorizarea dietei sunt esentiale pentru sanatatea si supravietuirea acestuia.