Firmă.ro
Organizarea unei afaceri din punct de vedere juridic
Lipsa unei satisfactii la locul de munca determina din ce in ce mai multi oameni sa isi porneasca propria afacere. Insa inainte de a initia afacerea, trebuie sa va alegeti forma juridica de organizare a activitatii.
Pentru a va putea decide asupra celei mai adecvate forme juridice, trebuie cantarite avatajele si dezavantajele fiecareia, prin analizarea urmatoarelor aspecte:
-
Natura activitatii ce urmeaza a fi desfasurata
-
Volumul activitatii si cum se va extinde
-
Daca va exista un asociat unic sau mai multi
-
Daca este necesara o calificare speciala sau exerienta in domeniul ales
-
Fondurile necesare demararii activitatii
-
Fondurile nerambursabile ce pot fi accesate
-
Taxele si impozitele la stat
-
Modalitatea de constituire
-
Ce se intampla in caz de faliment.
Cele mai folosite si intalnite forme juridice sunt urmatoarele:
-
Persoana fizica autorizata (PFA) – poate sa desfasoare orice tip de activitate economica, in principiu munca proprie
-
Asociatia familiala (AF) – este constituita dintr-un intreprinzator persoana fizica si familia sa
-
Intreprinderea individuala (II) – nu are personalitate juridica si este constituita de o persoana fizica
-
Societate cu raspundere limitata (SRL) – poate desfasura orice activitate economica si poate avea angajati. De asemenea, de cativa ani exista si societatea cu raspundere limitata – debutant (SRL-D), pentru persoanele sub 35 de ani si are cateva avantaje.
In cele ce urmeaza vom prezenta avantajele si dezavantajele PFA-ului si SRL-ului, care sunt cele mai alese forme juridice de catre tinerii antreprenori.
PFA-ul este o solutie pentru orice persoana care nu are nevoie de o extindere foarte mare a afacerii si isi utilizeaza doa forta proprie de munca. Autorizarea se obtine in baza studiilor si a diplomelor de calificare si se poate opta doar pentru codurile CAEN pentru care persoana fizica este pregatita. Infiintarea este simpla, iar taxele de autorizare sunt putine si reduse ca si costuri. Regimul de impozitare este destul de avantajos momentan, insa au fost cateva schimbari recente in codul fiscal cu privire la PFA. Unul dintre marile dezavantaje ale acestei forme juridice este faptul ca se pot desfasura doar activitati in domeniile in care antreprenorul are studii sau calificari. De asemenea, exista destul de putine posibilitati de finantare.
SRL-ul permite desfasurarea oricarei activitati, indiferent de pregatirea celui care infiinteaza afacerea, bineinteles, exceptandu-le pe cele interzise de lege. In functie de gradul de dezvoltare, se poate angaja un numar nelimitat de persoane. De asemenea, se pot asocia atat persoane fizice, cat si juridice, iar raspunderea patrimoniala nu este si cea a asociatilor. Pentru acest tip de persoana juridica exista foarte multe posibilitati de finatare si creditare. Daca alegeti varianta debutant, pentru tinerii sub 35 de ani, esti bine sa stiti ca taxele de infiintare sunt gratuite si aveti posibilitatea de a accesa o finantare nerambursabila de pana la 10.000 de euro. Singurul dezavantaj care poate fi la SRL-D fata de SRL-ul normal este ca in fiecare an trebuie sa investiti cel putin 50% din profit.
Dezavantajele SRL-ului fata de alte forme de organizare ar fi ca are o procedura mai complexa de infiintare si sunt necesare mai multe documente, insa daca dati de un angajat dragut de la Registrul Comertului nu veti intampina dificultati. De asemenea, castigul societatii ramane in patrimoniul acesteia si pentru a fi incasat de asociati trebuie sa fie repartizat pe divident, ceea ce naste un nou impozit de platit.
Pentru a va alege forma potrivita de organizare, va recomandam sa consultati legislatia in materie si sa cereti si opinia unui economist sau a unui expert contabil.