Firmă.ro
Cum sa infiintezi o firma
Sfaturi pentru a infiinta o firma
Se spune ca in Romania, sa ajungi sa infiintezi o firma reprezinta deja un mit. Noi tindem sa nu credem in astfel de mituri si sa le demontam. De ce au oamenii tendinta sa aiba o parere atat de proasta despre sistemul de infiintari de firme din tara noastra? Pentru ca pana sa reusesti efectiv sa infiintezi acea firma, trebuie sa treci printr-un lung proces birocratic ce nu este deloc usor si nici placut. Esti impins de la un ghiseu la altul, de cele mai multe ori extrem de haotic si inutil. Cu toate astea, incapand cu anul curent, timpul petrecut pentru a aduna toata hartogaraia pentru firme s-a redus la nici mai mult nci mai putin de trei zile. Poate ai sa te intrebi care sunt pasii efectivi ce trebuiesc parcursi pentru a pune bazele visului tau de o viata de a avea propria firma. Iata care sunt acestia.
In primul rand, trebuie sa iti alegi numele firmei, iar dupa ce reusesti sa faci acest lucru, se verifica disponibilitatea numelui la Oficiul Judetean al Registrul Comertului. Se va achita o taxa de 56 lei pentru rezervarea numelui. Aici nu este nevoie de acte multe, ci numai de actul de identitate personal.
Dupa ce ai facut asta, vei completa cererea de inregistrare a firmei care va include si o declaratie pe propria raspundere. Toata aceasta afacere, te costa 190 lei daca nu te grabesti foarte tare. In cazul in care ai nevoie de firma urgent, vei plati in plus o taxa de urgenta de 49 lei. In cerere va trebui sa completezi domeniul de activitate al firmei tale, in functie de specificatiile codului CAEN. Toate acestea se vor include intr-un dosar cu sina in care vor exista urmatoarele: xerox dupa cartea de identitate in dublu exemplar, actul de prorietate al sediului social – in original dar si copie legalizata.
Urmatorii pasi sunt dupa cum urmeaza: se completeaza cererea de inregistrare fiscala (unde vei avea nevoie de o copie a cererii de inamtriculare in Registrul Comertului), se ridica Actul Constitutiv si dovada de rezervare a numelui firmei de la ONRC/OJRC, se depune suma suma aferenta capitalului social la o banca, se programeaza la ONRC pentru ridicarea documentelor de inmatriculare a firmei (cost de 354 lei suplimentar), se ridica efectiv certificatul de inregistrare, se publica anuntul in Monitorul Oficial potrivit caruia firma a luat fiinta. In cazul in care doresti (pentru ca in acest moment, acest lucru nu mai este obligatoriu), te poti duce la o firma care confectioneaza stampile personalizate pentru a face o stampila oficiala firmei. Pentru acest lucru, trebuie sa ai la tine actul de inregistrare a firmei si o copie dupa buletinul de identitate.
Desigur, toate aceste informatii sunt prezentate in mare, iar ele se pot schimba oricand, intrucat legea din Romania flucteaza in mod constant, insa in mare, cu putina rabdare si urmand pasii de mai sus, ajungeti sa dispuneti de propria voastra firma!