Firmă.ro
Extractia dentara in cinci intrebari si raspunsuri
Ce au in comun o piatra, un ciocan si o pereche de clesti de metal ruginit? Ei bine, toate aceste instrumente au jucat un rol cheie in practica extractiei dentare de-a lungul istoriei.
Desi extractia dentara se face dintotdeauna, abia la inceputul secolului XX a devenit sigura. Astazi, extractia dentara nu ar putea fi mai bine asigurata – mai ales in tarile industrializate cum este a noastra. Datorita progreselor in stomatologie (si descoperirii unor metode de anestezie care sunt mai putin periculoase) vizita la medicul dentist nu mai este atat de traumatizanta pentru unii.
In acest articol, raspundem la 5 intrebari frecvente despre extractia dentara. Pentru ca a fi informat este cel mai bun lucru care se poate face pentru a risipi anxietatea.
Este extractia cu adevarat necesara?
Daca s-a recomandat o extractie, aceasta nu este doar necesara, ci si esentiala pentru sanatatea orala. De ce? Pur si simplu pentru ca, in stomatologia de astazi, conservarea unui dinte natural este o parte integranta a practicii. Extractia este recomandata in urmatoarele cazuri:
Maselele de minte
Maselele de minte ar trebui extrase? Medicul stomatolog este cea mai potrivita persoana pentru a explica acest lucru in detaliu. In cele din urma, acestea sunt extrase pentru a preveni infectiile (cum ar fi pericoronita), pentru a contracara dezvoltarea cariilor si pentru a evita deteriorarea dintilor adiacenti.
Cariile
In general, cariile dentare reprezinta o boala a dintelui foarte usor de tratat. Dar deteriorarea poate fi dificil sau imposibil de accesat. Pentru a evita complicatiile, extragerea unui dinte este uneori singura optiune.
Ce trebuie facut dupa o extractie dentara?
In primul rand, trebuie sa se evite mancarea si bauturile timp de 2 ore dupa procedura. In urmatoarele 24 pana la 72 de ore, ar trebui sa se consume alimente moi, usor de mestecat. De asemenea, este important sa nu se bea cu paiul. Acest lucru ar putea disloca cheagul de sange care se formeaza in gaura lasata de indepartarea dintelui. Cheagul de sange trebuie sa ramana la locul lui, deoarece joaca un rol esential in vindecare.
Se poate manca dupa o extractie dentara?
Da, de indata ce disconfortul scade, se pot integra alimente. De preferinta alimente moi si calde, cum ar fi paine prajita, piure de cartofi, compoturi, etc. Bineinteles, trebuie sa se acorde atentie mestecatului pe partea cealalta a procedurii. Treptat, se poate incepe sa se consume alimente din nou in mod normal.
Cat persista durerea dupa o extractie dentara?
De indata ce se ajunge acasa, efectele anestezicului local vor disparea. Este posibil sa se simta o oarecare durere, cum ar fi o ciupitura sau o intepatura. In acest caz, acest tip de durere este foarte usor de gestionat cu ibuprofen sau un alt analgezic, conform recomandarii medicului dentist. In general, durerea poate fi resimtita de la cateva zile pana la doua saptamani dupa procedura.
Cum se stie daca exista o infectie dupa o extractie dentara?
Durere care persista sau creste, umflaturi care nu se diminueaza, febra, roseata semnificativa a gingiilor: acestea sunt cateva dintre semnele la care trebuie sa se acorde dupa o extractie dentara. Desi rara, o astfel de infectie este posibila si trebuie tratata cu antibiotice.