Firmă.ro
Importanta fierului pentru organism
Fierul este un element vital, deoarece face parte din compozitia hemoglobinei
Trebuie facuta distinctia intre fierul hem (cand este asociat cu hemul din hemoglobina si care se gaseste numai in alimentele de origine animala) si fierul non-hem (care se gaseste in alimentele de origine animala, de origine vegetala, oua si produse lactate.
Fierul non-hem este mult mai putin absorbit decat fierul hem (aproximativ 5% fata de 25%). Fierul nu poate fi sintetizat de catre organism si, prin urmare, trebuie furnizat prin alimente.
Beneficii
Fierul este un element vital, deoarece face parte din compozitia hemoglobinei (prezenta in celulele rosii din sange), care este responsabila pentru transportul oxigenului catre toate celulele corpului. De asemenea, face parte din constitutia mioglobinei (prezenta in muschi), care stocheaza oxigenul in asteptarea utilizarii acestuia din urma.
De asemenea, este necesar pentru producerea de ATP (adenozin trifosfat), care este sursa primara de energie pentru corpul uman.
Joaca un rol important in buna functionare a sistemului nervos si, prin urmare, ajuta la mentinerea capacitatilor intelectuale si la lupta impotriva oboselii. De asemenea, este esential pentru buna functionare a sistemului imunitar.
Unde se gaseste?
Principalele surse de fier sunt carnea rosie, carnea de organe si pestele. Fierul se gaseste si in leguminoase, legume verzi, cereale, nuci, fructe, oua si produse lactate, dar intr-o forma (non-hem) care este mult mai putin absorbita de organism.
Deficienta si exces
Deficitul de fier poate duce la anemie, care este un nivel scazut de hemoglobina in celulele rosii din sange (sau anemie cu deficit de fier), care provoaca oboseala generala. In general vorbind, nevoile pot fi crescute in timpul sarcinii sau cresterii. Cu toate acestea, atunci cand se gaseste in exces in organism, fierul poate fi transformat intr-un oxidant, adica va produce radicali liberi si se va opune beneficiilor antioxidantilor.
Astfel, mai multe studii au aratat ca aporturile mai mari sau stocurile de fier sunt asociate cu riscuri crescute de cancer si boli cardiovasculare. Prin urmare, daca exista carenta de fier, este important ca oamenii sa corecteze acest deficit, dupa consultarea medicului.