Firmă.ro
Mulcirea de iarna, de ce si cum?
Pentru aceasta se poate pune un mulci fertilizant, cum ar fi un strat gros de gunoi de grajd. Va avea timp sa se descompuna si sa fertilizeze solul pana la primavara
Mulcirea solului este o modalitate eficienta de a crea un mediu sanatos pentru plante. Acoperirea solului in timpul iernii cu mulci este mult mai importanta decat pare.
Dar ce este mulciul?
De fapt, mulciul este un strat de acoperire al solului impotriva soarelui, eroziunii si uscarii. Acoperirea solului in timpul iernii este esentiala pentru a mentine echilibrul si a-l proteja de elemente. Mulcirea se va face in toamna. Intr-un strat gros (cel putin 10 cm), aceasta va ajuta la obtinerea unui rezultat bun si la favorizarea ecosistemelor esentiale pentru un pamant sanatos.
Pentru aceasta se poate pune un mulci fertilizant, cum ar fi un strat gros de gunoi de grajd. Va avea timp sa se descompuna si sa fertilizeze solul pana la primavara.
O alta solutie este aplicarea ingrasamintelor verzi, cum ar fi ovazul, lupinul, phacelia sau lucerna. Odata cosite, ele constituie un mulci bun care va fi ingropat cu putin timp inainte de a pune compostul in cultura, primavara. Prin descompunere, aceste resturi vegetale vor stimula microorganismele din sol, care le vor transforma in elemente fertilizante.
De asemenea, este posibil ca gradinarii sa acopere solul cu frunze uscate, reziduuri de tundere sau ramuri zdrobite. Deci, vor recicla resturile vegetale din gradina, oferind in acelasi timp protectie solului.
Daca prefera, pot opta pentru paie clasice sau pentru materiale precum inul, canepa sau mulciul de miscanthus, atata timp cat este vegetal si, prin urmare, potrivit pentru a fi transformat de pedofauna.
O solutie interesanta intr-o gradina de legume mai este si compostarea de suprafata care permite utilizarea de deseuri vegetale din gradina si bucatarie pentru a fi reciclate in mod direct, fara a trece prin compost gramada.
Aceasta consta in plasarea unui strat de deseuri vegetale proaspete direct pe sol. Se vor descompune treptat, activand microorganismele in timp ce fertilizeaza solul pentru viitoarele culturi. Solul astfel acoperit nu va fi supus la cresterea buruienilor si nici la levigarea substantelor nutritive. Compostarea de suprafata inlocuieste mulcirea cu toate avantajele pe care le are (acoperirea solului, fertilizarea, retinerea cresterii ierburilor salbatice etc.).