Firmă.ro
Pastila de a doua zi – ce ar trebui sa stie femeile?
Pilula sau pastila de a doua zi este un tip de contraceptie de urgenta utilizata pentru a preveni sarcina in cazul femeilor care au avut relatii sexuale neprotejate sau a caror metoda contraceptiva a esuat. Aceasta este destinata doar ca metoda de rezerva si nu ca metoda principala de contraceptie avand in compozitie fie levonorgestrel, fie acetat de ulipristal.
Riscurile pastilei de a doua zi
Desi aceasta pastila pot ajuta la prevenirea sarcinii in cazul in care au existat relatii sexuale neprotejate, exista unele riscuri de care femeile trebuie sa fie cunostiente. Chiar si in cazul unei utilizari corecte, acest tratament poate da gres si nu ofera protectie impotriva infectiilor cu transmitere sexuala.
Este strict interzisa administrarea pastilei de a doua zi urmatoarelor categorii de femei:
-
cele alergice la orice componenta a pilulei;
-
cele care iau anumite medicamente care pot scadea eficacitatea pilulei de a doua zi, cum ar fi barbituricele sau sunatoarea;
-
in cazul celor supraponderale, exista unele indicii ca pilula de a doua zi nu va fi la fel de eficienta in prevenirea sarcinii ca si in cazul femeilor cu o greutate normala.
Efectele secundare ale pilulei de a doua zi dureaza de obicei doar cateva zile si pot include: greata sau varsaturi, ameteli, oboseala, dureri de cap, sensibilitate la nivelul sanilor, sangerari intre menstruatii sau sangerări menstruale mai abundente, dureri sau crampe abdominale inferioare.
Pentru o eficacitate maxima, contraceptia de urgenta trebuie luata cat mai curand posibil dupa actul sexual neprotejat si in termen de 120 de ore. In plus, aceasta pilula poate fi luata in orice moment in timpul ciclului menstrual. Utilizarea pilulei poate intarzia menstruatia cu pana la o saptamana.
In mod normal, nu este nevoie sa fie contactat medicul ginecolog dupa ce a fost folosita pilula de a doua zi. Cu toate acestea, daca femeile se confrunta cu sangerari sau pete care dureaza mai mult de o saptamana sau daca prezinta dureri abdominale inferioare severe la trei pana la cinci saptamani dupa ingerarea pastilei, ar trebui efectuata o programare pentru un control amanuntit. Aceste semne pot indica un avort spontan sau faptul ca ovulul fertilizat s-a implantat in afara uterului, de obicei intr-o trompa uterina (sarcina ectopica).