Firmă.ro
Secretele anticilor pentru o viata fericita
Fericire
Cand vorbim despre fericire in viata moderna, de multe ori ne referim la sentimentul pe care il avem atunci cand luam prima inghititura dintr-o inghetata delicioasa sau cand ne petrecem seara alaturi de cei mai buni prieteni. Aceasta perspectiva asupra fericirii ca si placere ne sugereaza faptul ca ea este subiectiva, o stare emotionala susceptibila la emotiile de moment pe care le avem.
Desi a te simti bine este o parte a fericirii, multi dintre filozofii antici aveau o definitie mult mai larga a fericirii. Aristotel era de parere ca scopul final al omului era un concept denumit de greci “eudaimonia”, tradus in cele mai multe cazuri ca si fericire sau viata buna. Insa aceasta fericire nu era doar o emotie, ci era un raspuns la intrebarea “Cum as vrea sa isi aminteasca lumea de mine atunci cand nu voi mai fi?”. Parerea lui Aristotel era ca pentru a avea o viata buna, un om trebuia sa fie virtuos. Asta inseamna ca trebuia sa fie bun, umil, intelept si onest.
A fi o persoana buna este, cu alte cuvinte, reteta pentru o viata fericita.
Si psihologii moderni au imbratisat parerile anticilor greci, fiind de acord in special cu cele 4 virtuti pe care o persoana ar trebui sa le dezvolte.
Se pare ca in antichitate, nervozitatea si graba erau la fel de comune ca si acum. Dorinta de a avea ceva imediat ajungea sa ii enerveze foarte mult pe oameni, deoarece de multe ori era imposibil, de aceea, se pare ca rabdarea este o importanta virtute ce trebuie sa o invatam.
Cu toate acestea, prea multa rabdare nu este buna. Insa a avea curaj, mai ales in fata unei nedreptati, este un semn de virtute. Este important a se intelege faptul ca curajul nu este absenta fricii, ci mai degraba un amestec intre aceasta si incredere.
Temperarea este o alta virtute ce are in vedere moderarea atunci cand vine vorba de lucruri pe care ni le permitem. Prea multa opulenta strica asa ca pentru a ne simti bine trebuie sa stim sa ne limitam.
Conform viziunii lui Aristotel, prietenia este una dintre cele mai mari virtuti ale unei persoane. Desi credea ca multe prietenii exista din motive pur practice, stia ca sunt tosui anumite conexiuni inte persoane care se admira si se incurajeaza, insa acestea sunt rare.