Firmă.ro
4 tulburari de alimentatie care iti pun sanatatea in pericol
Din pacate, consecintele nu se opresc aici, existand riscul sa se dezvolte probleme grave de sanatate.
Tulburarile de alimentatie provin din diverse motive psihologice, care pot sa genereze o multime de obiceiuri alimentare nesanatoase. In principiu, se contureaza in jurul obsesiei pentru mancare, afectand sever aspectul corporal si greutatea.
Din pacate, consecintele nu se opresc aici, existand riscul sa se dezvolte probleme grave de sanatate. Printre simptomele care pot fi experimentate de pacienti se numara si infometarea, sportul excesiv, vomitatul. Studiile arata ca adolescentii sunt cei mai predispusi la experimentarea unor astfel de tulburari alimentare.
1. Anorexia
Anorexia este una dintre cele mai cunoscute tulburari de alimentatie, fiind experimentata mai mult de adolescentele care sunt convinse ca au o greutate mult prea mare, desi, in realitate, sunt subnutrite. Se manifesta prin consumarea unui numar redus sa calorii, care se traduce, mai exact, prin infometare. Din cauza anorexiei, exista riscul sa se dezvolte: crampe intestinale, infertilitate, ameteala, sistem imunitar precar etc.
2. Bulimia
La fel ca in cazul anorexiei, bulimia este o tulburare alimentara care apare tot in perioada adolescentei si care se caracterizeaza printr-un consum exagerat de alimente intr-un timp scurt. Din acest motiv, persoanele care sufera de bulimie isi induc voma pentru a-si pastra greutatea optima. Din pacate, se pot dezvolta consecinte grave asupra sanatatii printre care se numara si: dezechilibre hormonale, dereglari ale electrolitilor, deshidratare acuta, afectiuni dentare, inflamatii la nivelul gatului.
3. Ortorexia
Ortorexia intra in categoria tulburarilor alimentare prin care pacientul tinde sa-si restrictioneze accesul la mancare, dezvoltandu-si o obsesie in ceea ce priveste calitatea alimentelor consumate. Are tendinta de a-si verifica in mod constant listele nutritionale de ingrediente, eliminand complet anumite grupe alimentare, cum ar fi dulciurile, lactatele, carbohidratii, carnea. Rezultatul este malnutritia, ceea ce afecteaza sever sanatatea generala a corpului.
4. Hiperfagia
Hiperfagia este o tulburare care incepe sa se formeze in copilarie sau adolescenta si consta in consumul unei cantitati nenatural de mari de mancare. Ulterior, sentimentul de vinovatie ii determina pe pacienti sa recurga la situatii care sa-i ajute sa-si mentina greutatea adecvata, cum ar fi vomitatul, sportul excesiv, postul negru, folosirea laxativelor.
Tulburarile de alimentatie apar din cauze psihologice; astfel, singura persoana care poate fi de un real folos in vindecarea lor este chiar medicul psiholog.